Hoppa till sidans innehåll

Om Högbo Multi


Historia:

Högbo Multi startades 2015 som ett testarrangemang för att se vad en multisporttävling i Högbo Bruk hade att erbjuda. Idén kom från Fredrik Ahnlén som samlade ett par hängivna multisportfantaster och började spåna på vad som kunde göras. Högbo Bruk, några kilometer norr om Sandviken, är helt perfekt för multisport. Här finns motionsspår, kanotcentral, stora paddlingsmöjligheter, uppmärkt simbana, äventyrsanläggningar och hinderbanor samt Sveriges kanske just nu mest ambitiösa satsning på MTB-banor. OK Hammaren har sin klubbstuga i området och hela området är karterat för orienteringslöpning och MTB-orientering och kartorna nyritades under 2016. Högbo hade dessutom redan ett rykte i landet som ett paradis för längdskidåkning och för gästrikarna är det ett mycket välbesökt friluftssområde. Att det alltså inte arrangerades någon multisporttävling här fram tills 2015 är därmed mycket konstigt! Det var dags!

2015 var ett testår där informationen om tävlingen främst spreds via bekanta och arbetskamrater och ett 20-tal lag kom till start. OK Hammaren har sitt fokus inom orienteringssporten men har också en cykelsektion med bland annat Magnus Palmberg, projektansvarig för MTB-satsningen i Högbo, tillsammans med Högbo Brukshotell. Därför var det lätt att hitta lösningar för MTB-banor och dragningen av övriga banor. Tanken var från början att Högbo Multi skulle hålla en något högre nivå på orienteringsmomenten än många andra multisporttävlingar, främst för att både förutsättningarna och kunskapen fanns. Därför är målet alltid att skapa banor med många vägvalsmöjligheter och ofta rejäl orientering, även om svårighetsgraden är anpassad till att nybörjare ska klara av det. Det gäller dock att kunna hantera en karta och kompass om man vill vara först i mål! 

Tävlingens grundmoment är löpning, kanot och MTB, där så gott som alla moment är orienteringsmoment efter en bana på karta. Flera mindre delmoment kan även finnas. Tävlingen genomförs i 2-mannalag och alla kör samma banor. Dessutom är det redan tradition med passage i några rejäla blöt- eller sumphål så det finns en garanti för lortiga deltagare vid målgång. 

Responsen från första upplagan var mycket positiv och beslutet att fortsätta kändes givet. De viktigaste förbättringsmöjligheterna togs såklart med till nästa års upplaga. Sedan dess har tävlingen utveckats år för år med mindre justeringar av upplägg, arena, service mm.

Inför den 4e upplagan 2018 ingår tävlingen även som deltävling 3 i Svenska Multisportcupen, en Sprintcup som helt matchar konceptet för Högbo Multi. I samband med detta införs även en ungdomsklass och motionsklass med ungefär halva segrartiden (ca 1,5h) jämfört med huvudklasserna.

Är du och en kompis äventyrslustna, uthålliga och med ett tävlingssinne av stål, eller bara gillar att vara ute i naturen och få den bästa motion som kan erbjudas, då ska ni anmäla er till den fjärde upplagan av Högbo Multi, 14/7 2018 i Högbo Bruk, Sandviken!

Fakta:

Segrartid: ca 2:45-3:00h

Moment som kan ingå: kanot-O, MTB-O, orienteringslöpning, hinderbana, MTB-bana, löpning och liknande.

Tillåtna kanoter: Kanadensare med enkelbladiga paddlar

Tillåtna cyklar: Alla, dock hjälmtvång.

För kartor från tidigare år, se fliken "Tidigare år"!

Högbo Bruk:

För mer information om Högbo Bruk se brukets egen hemsida. Klicka här!

Huvudarrangörer:

Fredrik Ahnlén

Kevin Ståhl

Håkan Carlberg

Uppdaterad: 01 FEB 2018 10:46 Skribent: Fredrik Ahnlén
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
OK Hammaren - Orientering
Hans Hiertasväg 17
81192 Sandviken

Kontakt:
Tel: 0703701371
E-post: This is a mailto link

Se all info