Hoppa till sidans innehåll

Kloka råd från orienteringsfarsan!


Det finns många goda råd på webben om hur man ska klara en tävling på bästa sätt och läsa en karta i full fart. En del av dessa råd har sammanställts av Orienteringsfarsan

”Fokusera på det som avviker och sk*t i det som det finns mycket av. Om sträckan tex är full av en massa svart och brunt plotter så kan det tex vara läge att sikta in sig på en sankmark. Är det å andra sidan platt så kanske en enstaka höjd är en bättre hållpunkt”

”Direkt när du känner att du tappat kartkontakten så ska du ”backa bandet” och tänka när du senast visste var du var och vilken riktning du kom dit du är nu (passa kartan och tänk från vilket håll du kom från).

Runda aldrig objekt, du kommer aldrig ut där du tänkt. Lita på din egen förmåga med kompassriktning istället. Dra rätt ut mot mossen med hjälp av kompassen.

”Håll kompassen mitt för kroppen då du syftar framåt så att du får en bra syftlinje”

”Om man vill läsa kartan i farten så kan man hålla upp kartan några sekunder innan man tittar så att kompassen är stabil. Man tittar långt fram och åt sidorna innan man läser kartan sen läser man kartan sen tittar man långt fram och försöker se nya saker man läste på kartan.”

”Så kom nu ihåg: Kurvbild, kurvbild och kurvbild!”

”När jag står vid startlinjen kollar jag åt vilket håll norr är, och man kan sen när man vänder kartan omedelbart passa den mot norr. Då ser man (om snitseln är rakt fram till startpunkten) hur många grader man ska vrida sig, om det inte är rakt fram från startpunkten. Jag vrider alltså kartan när/om jag svänger, så att kartans norr alltid är mot norr.”

Finns det något som helst stigvägval till ettan, ta det. Även om du tror det tar en eller två minuter längre. Du kommer tjäna in dem.”

Uppdaterad: 21 APR 2014 19:26 Skribent: Magnus Flodman

 

Postadress:
OK Hammaren - Orientering
Hans Hiertasväg 17
81192 Sandviken

Kontakt:
Tel: 0703701371
E-post: This is a mailto link

Se all info