Hoppa till sidans innehåll

Utrustning för att kunna tävla


Du behöver inte mycket utrustning för att vara med på en orienteringstävling. Listan nedan visar de viktigaste som kan vara bra att ha. De enda sakerna nedan som är ett krav är Löparbricka och heltäckande klädsel.

 1. Löparbricka (kallas även SI-pinne)
  SI är en förkortning på SportIdent vilket är namnet på företaget som säljer detta system. Löparbrickan används för att "stämpla" vid kontrollen och bevisa att du besökt den kontroll som är din. Det finns andra stämplingssystem men detta är det dominerande. Även om det går att hyra bricka på de flesta evenemang är rekommendationen att du köper en egen löparbricka. Det finns flera olika modeller att välja på (SI-8/9/10/11) och vilken man skall välja handlar mest om tekniknörderi och plånbok. SI-8 är "enklast" och kostar idag 350 kr. SI-10/11 är snabbast och 11:an har dessutom en inbygd LED som visar att man stämplat, denna kostar 525 kr (eller 545 kr ifall man vill välja eget bricknummer). Har man tillgång till en äldre modell (SI-5/6) så funkar de bra men dessa säljs inte längre. Löparbrickor beställas via www.sportident.se. Klickar man sig vidare till "översikt av löparbrickorna" så ser man mer information om "prestanda".
 2. Kompass
  Inte nödvändigt för nybörjaren som är under 8 år men i klasserna HD10-12 finns det moment där en kompass är bra att ha.

  Kompass kan köpas på en del tävlingar där det är sportförsäljning. Enklast kan vara att beställa via webben.  Letro Sport brukar besöka vissa tävlingar och finns även på webben. 
 3. Orienteringsskor
  Metalldobbar är bara bäst på hala stockar och stenar! På senare år har det även kommit fram odubbade skor som fungerar bra ute i terrängen. Vad du ska använda är nog en smaksak men se till att du köper skor som är anpassade för orientering.
  Riktiga orienteringsskor är låga för att få bättre balans på ojämnt underlag. Dessutom är de gjorda för att inte dra åt sig så mycket fukt. Att köra en orienteringstävling med sina vanliga landsvägsjoggingskor är inte att rekommendera om ni ska vara utanför stigen (halkrisken ökar markant). 

  Orienteringsskor kan köpas på samma ställen som kompass (se ovan).
 4. Definitionsfodral
  På alla tävlingar får man en liten lapp där kontrolldefinitioner står angivna. För att kuna hålla rätt på lappen stoppar man den i en plastficka som fästs på armen. Köps på samma ställen som skor och kompass. När man är yngre (upp till HD12) räcker det med ett kort fodral.
 5. Tävlingströja/byxor
  Enligt tävlingsreglerna måste man ha heltäckande klädsel på kroppen men man får ha kortärmad tröja. Trevligast är om det syns att du är med i OK Hammaren och klubben brukar ta upp klädbeställningar på klubbkläder under våren (kolla in under fliken "Föreningen" om klubbkläder)  
 6. GPS-klocka
  OBS! Detta är en fullständigt onödigt pryl att skaffa sig.....men samtidigt lite rolig om man är intresserad :-)
  GPS-klockor fyller ingen som helst funktion under en tävling/träningen. Däremot efteråt när banan ska analyseras kan man få ut lite intressant info om du har en GPS-klocka. Via Mapandcoach kan tävlingsdata analyseras för många orienteringstävlingar i hela Sverige. Genom att föra över tävlingsdata kan du jämföra ditt lopp (kartan syns i Mapandcoach) med andra som sprungit samma bana. Även på en vanlig träning kan det vara intressant att följa vad som händer via klockan.
  GPS-klockor har sjunkit rejält i pris och kan köpas i alla elbutiker eller på webben. Vanligast i orienteringssammanghang är GPS-klockor från Garmin. 
Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:43 Skribent: Magnus Flodman

 

Postadress:
OK Hammaren - Orientering
Hans Hiertasväg 17
81192 Sandviken

Kontakt:
Tel: 0703701371
E-post: This is a mailto link

Se all info