Hoppa till sidans innehåll

Varför är det viktigt att kunna kontrolldefinitioner?


Föreläsning Kontrolldefinition Gästrikelägret 2013 Av Fredrik Ahnlén

Dokument om kontrolldefinitioner (Kontrollbeskrivningar)

  • Varför kontrolldefinition?

-         Orientering är självvald väg i okänd terräng. Finns 4 tekniska hjälpmedel, Karta, Kompass, Kontrolldefinition och lyse(Pannlampa på Nattävling)

-         Att använda kartan och kompassen känns självklart för alla orienterare men kontrolldefinitionen hamnar ofta lite i skymundan.

-         Kontrolldefinitionen/kontrollbeskrivningen syftar till att hjälpa löparen att se och förstå vilket kontrollföremål skärmen är placerad vid. Den visar också information om kontrollföremålet samt hur eller var skärmen är placerad vid föremålet.

  • Behövs den?

-         För ungdomar är inte alltid kontrolldefinitionen så viktig. Man klarar sig oftast bra ändå. Det är när man börjar springa i skog och områden med mycket detaljer som den blir nödvändig. Däremot är den ALLTID ett medel för att skaffa sig själv fördel jämfört med de som inte läser den. När man sedan springer på elitnivå och varje tappad eller tjänad sekund är livsviktig, då har man inte tid att springa runt en sten för att man kom på fel sida, eller klättra uppför en brant för att kontrollen i själva verket satt på ovansidan.

  • Hur jag använder kontrolldefinitionen!

-         Det viktigaste för mig är att jag vet vilket kontrollföremål jag ska ha, samt vilken kodsiffra kontrollen har. På långdistanser i 1:15 000-del är det ibland omöjligt att urskilja vilket kontrollföremål som är i mitten av ringen. Lägg där till att man ska läsa detta samtidigt som man springer i skog, svettas i ögonen och har blött ner och lortat ner kartan.

-         När jag får kontrolldefinitionen 2 min innan start går jag genast igenom varje kontroll så jag ser att jag förstår allt och det inte är något speciellt. På sprint är det oerhört viktigt att kolla om man har inre eller yttre hörnet på staket till exempel. Kommer man fel då kan loppet vara kört.

-         När jag sett att allt är okej kollar jag på vilken sida om kontrollföremålet första kontrollen sitter. Om första kontrollen är Stenen, Norra sidan, vet jag i stort sett att jag ska springa ut norrut från startpunkten, detta eftersom att banläggaren i de äldre klasserna strävar efter att ”gömma” kontrollerna så mycket som möjligt och då sätter den på motsatt sida från det håll man kommer.

-         Sedan går jag igenom storleken på alla föremål. Det gäller oftast stenar och branter. Om till exempel den där första stenen var 1.0 m vet jag att den är liten och svår. Om den istället är 3.0 m kan jag räkna med att se den på avstånd. Detsamma gäller för branter. Har jag branten, 3.0 m, nedanför, vet jag att det är svårt att ta sig ned ovanifrån. Då planerar jag att försöka ta kontrollen från sidan eller nedifrån istället.

-         Nu brukar det ha gått ungefär 1 minut sedan jag fick kontrolldefinitionen, eftersom jag får kartan i startögonblicket kan jag fortsätta granska den 1 minut till. Ungdomar som får kolla på kartan i 1 minut innan start borde prioritera det istället. Men här så går jag igenom alla kodsiffror och säger de för mig själv och kommer ihåg så gott det går. Fokus är till en början såklart på första kontrollens kodsiffra men även de närmast kommande. Det finns ett till tips angående kodsiffrorna som nästan alltid stämmer. I banläggningsprogrammet OCAD får den första kontrollen, som banläggaren klickar ut, nummer 31, följt av 32 o.s.v. Nästan alltid så har kontroller i samma område snarlika kodsiffror. (Nummer 45, 46 och 47 ligger till exempel säkert nära varandra) Därför kan man genom att studera ordningen på sina kodsiffror på kontrolldefinitionen räkna ut ungefär hur banan är lagd med lång- och kortsträckor. Om första och andra kontrollen är 33 och 34 är det troligtvis en kortsträcka. Har man sedan 76 kan det mycket väl vara en långsträcka bort till ett annat område. (Det här kan såklart vara helt fel men det är ett litet tips bara. )

-         Nu kan jag när starten går springa ganska självsäkert till startpunkten, vika av norrut i en riktning jag redan kollat ut, se den stora stenen(kanske) på avstånd, springa på rätt sida om den och snabbt kolla så kodsiffran stämmer och sedan fortsätta vidare mot nästa kontroll.

  • Det finns mycket extra hjälp att få från kontrollbeskrivningen. Man kan till exempel se vilka kontroller som är vätskekontroller på tuffa långdistanser. Man kan också se vilka kontroller som är radiokontroller och då kan man ju kika på klockan vid den kontrollen och jämföra om man vet vad de andra har fram till radion.

Men för att kunna använda kontrolldefinitionen på ett bra sätt gäller det såklart att veta vad alla symboler och tecken innebär. SOFT har en mycket bra PDF som ni kan se om ni klickar på länken överst på denna sida.

Hoppas att detta gett er en ökad förståelse för hur ni skall anvämda kontrolldefinitioner. Lycka till med er fortsatta orientering!

Mvh Fredrik Ahnlen

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:43 Skribent: Magnus Flodman

 

Postadress:
OK Hammaren - Orientering
Hans Hiertasväg 17
81192 Sandviken

Kontakt:
Tel: 0703701371
E-post: This is a mailto link

Se all info